Entah mengapa ramai kalangan kita memilih untuk menolak sajian daging
kambing yang sering dipersalahkan sebagai penyebab masalah kolestrol dan
darah tinggi yang kemudian membawa kepada penyakit jantung.
Sedangkan pada masa kini, kambing merangkumi 63 peratus daging
yang dimakan di seluruh dunia, termasuk menjadi sumber protein utama di
banyak negara Arab dan Afrika Utara, selain penting di rantau Asia
Tenggara, kepulauan Caribbean dan kawasan tropika yang lain.
Di Barat pula, daging kambing makin mendapat publisiti meluas
sebagai sumber protein yang lebih menyihatkan berbanding daging lembu,
malah terdapat kajian yang menyatakan ia lebih sesuai untuk dimakan oleh
penghidap masalah berkaitan jantung.
Kumpulan penyelidik dari Sistem Kerjasama Pendidikan Lanjutan
Alabama (Alabama Cooperative Extension System-ACES) yang terdiri
daripada Universiti Alabama dan Universiti Auburn misalnya, turut
mengadakan program pendidikan awam yang mempromosi daging kambing
sebagai makanan yang lebih sihat.
KOMPOSISI KHASIAT
Kajian ACES berkenaan khasiat daging kambing matang berbanding
lembu, kambing muda, bebiri, khinzir dan ayam mendapati bahawa daging
yang dihasilkan oleh kambing adalah lebih pejal dan mengandungi
komposisi khasiat yang lebih baik.
Kesimpulan utama yang mereka dapati ialah kambing mengandungi
paras kolestrol dan lemak tepu yang jauh lebih rendah berbanding daging
lain, menjadikan ia sebagai pilihan makanan alternatif daging merah
terbaik.
Dengan menggunakan potongan daging seberat tiga auns atau 85
gram, didapati kambing hanya mempunyai 2.6 gram kandungan lemak
berbanding lembu yang mempunyai 7.9 gram lemak, kambing muda (lamb) (8.1
gram), khinzir (8.2 gram) dan ayam (6.3 gram).
Melihat dari segi kalori pula, kambing mempunyai 122 kalori
(kal), berbanding lembu (179 kal), kambing muda (175 kal), khinzir (180
kal) dan ayam (162 kal).
Selain itu, kandungan lemak tidak tepu kambing jauh lebih tinggi
berbanding daging jenis lain, ini adalah baik untuk pemakanan manusia
memandangkan lemak tak tepu membantu merendahkan risiko penyakit jantung
dan strok.
Kebaikan lain yang menjadikan daging kambing sebagai sumber
protein ideal ialah ia mengandungi semua jenis asid amino yang
diperlukan tubuh serta kandungan zat besi yang tinggi dan mampu membantu
penghidap anemia.
BAIK UNTUK JANTUNG
Kajian klinikal oleh Universiti Harvard pula, mengesahkan bahawa
lemak tepu adalah lemak tidak sihat yang meningkatkan risiko pelbagai
penyakit kardiovaskular, sedangkan lemak tidak tepu bagus untuk membantu
membaiki paras kolestrol, melegakan keradangan, menstabilkan rentak
jantung dan banyak lagi kebaikan yang lain.
Mereka turut mendapati bahawa lemak tepu menyebabkan paras
kolestrol tidak baik meningkat dalam darah sedangkan lemak tidak tepu
pula membantu mengurangkan keburukan itu dengan menaikkan paras
kolestrol baik.
Keburukan utama kolestrol tidak baik dalam darah ialah
kemampuannya untuk melekat di dinding salur arteri dan menyebabkan plak
yang menjadikan ruang salur darah sempit atau tersekat, yang seterusnya
menyebabkan serangan jantung atau strok.
Lantas penemuan itu mengukuhkan lagi keyakinan ACES bahawa
daging kambing membantu mengurangkan paras kolestrol dalam darah,
mengurangkan risiko atherosklerosis dan penyakit jantung menjadikannya
sesuai dimasukkan ke dalam diet jantung sihat.
Sebagai galakan pemakanan daging kambing, ACES turut menggaris
dua peraturan asas menyediakan masakan berasaskan kambing.
"Ini termasuk gunakan suhu rendah kerana suhu yang terlalu panas
akan menyebabkan daging kambing cepat liat, peraturan kedua pula ialah
memasak daging di dalam kelembapan seperti peraman (marinade) basah
sebelum dimasak ataupun masakan berkuah seperti kari atau stew," lapor
mereka.