Tahukah anda buah manggis sebenarnya mempunyai banyak khasiat yang baik
untuk tubuh badan? Selain dapat menyejukkan badan daripada panas selepas
memakan durian, manggis juga mempunyai banyak manfaat terutamanya
kulitnya.
Buah manggis mengandungi sejenis fitonutrien yang kuat iaitu Xanthone.
Xanthone dikenali sebagai antioksida yang mampu meneutralkan radikal
bebas iaitu penyebab penyakit degeneratif seperti jantung, strok dan
kanser.
Xanthone boleh memberi kesan positif kepada fungsi badan menjadi lebih
sihat. Ia bermanfaat menghalang proses degenerasi sekaligus merangsang
regenerasi sel rosak sehingga menjadikan awet muda.
Kulit buah manggis mengandungi xanthone 27 kali lebih banyak daripada
isi buahnya. Kandungan antioksida dalam kulit manggis 66.7 kali lobak
dan 8.3 kali limau.
Buah manggis boleh digunakan untuk mengubati buasir, keputihan, tonsil,
cirit birit, batuk dan sakit gigi manakala kulitnya pula baik untuk
memelihara kesihatan kulit, merawat sembelit, sakit mulut dan kejang.