7 Apr - Makanan pedas atau berempah sememangnya menjadi
kegemaran masyarakat di Malaysia. Tidak sah jika sesuatu jenis makanan
tidak dihidangkan dengan cili ataupun bahan yang membuatkan makanan
tersebut menjadi pedas.
Ada pula yang suka memakan cili seperti memakan ulam. Amalan memakan
cili ini tidak digalakkan dijadikan sebahagian daripada tabiat pemakanan
harian terutamanya bagi golongan wanita.
Pakar gastroenterologist daripada India, Dr. SK Thakur berkata memakan
makanan pedas boleh mengakibatkan seseorang itu mendapat beberapa
penyakit yang serius.
Antara penyakit yang mungkin boleh dihidapi oleh mereka yang gemar memakan pedas berlebihan adalah seperti berikut :
Meningkatkan asid perut
Rasa pedas pada cili di makanan pedas itu sebenarnya berasal dari
kombinasi asam. Jika masuk dalam sistem pencernaan, dimana sebenarnya
kadar asamnya pun tinggi, maka asam dalam masakan pedas akan menambah
jumlah asid di perut.
Gangguan perut akut
Peningkatan jumlah asid perut yang drastik, jika berlaku terus-menerus
akan mencetuskan gangguan lambung akut di lambung. Gejalanya mual,
muntah-muntah, demam, diare, sakit kepala dan muntah.
Peradangan
Hal ini adalah kelanjutan dari gangguan lambung akut, yang menyebabkan
perut terluka. Luka parah di perut ini membuat nanah muncul dan keluar
dari luka tersebut.
Sukar tidur atau insomnia
Makanan pedas meningkatkan suhu tubuh dan menyebabkan keluarnya keringat. Ini menyebabkan anda sukar tidur.
Oleh itu, pengambilan makanan pedas ini disarankan adalah 3 atau 4 kali seminggu dengan kadar yang tidak terlalu tinggi.
Untuk menurunkan kadar asam lambung yang meningkat, maka pengambilan
susu dan air kelapa muda akan membantu menurunkan, sehingga anda
terhindar dari gangguan pencernaan.