Pasti ramai yang suka minum air kacang soya bukan? Sedap dan
menyamankan apabila setiap kali anda minum, malahan ia juga mempunyai
banyak khasiatnya.
Tidak dapat dinafikan kebaikan air soya ini apabila sudah banyak
penemuan saintifik yang membuktikan bahawa kacang soya dan protein soya
boleh mempertingkatkan kualiti kehidupan tanpa mendatangkan kesan
sampingan yang memudaratkan.
Kacang soya merupakan makanan seimbang yang sangat baik dan ia juga jauh
lebih murah daripada daging, susu ataupun telur, dan ia mengandungi 50%
protein bagi setiap 100 gram kacang soya, merupakan 2 kali lebih
daripada kacang tanah, 11 kali lebih daripada susu dan 3 kali lebih
daripada telur.
Ia juga kaya dengan bahan mineral seperti kalsium, sodium, manganese,
magnesium, iron dan fosforus, vitamin A, B, C, D serta lesitin yang
boleh dijadikan bahan pengganti susu bagi bayi yang mempunyai alahan
terhadap susu lembu, manakala protein yang terdapat pada kacang soya
boleh mengurangkan risiko penyakit kanser dan jantung.
Kacang soya sangat baik dijadikan sebagai bahan bagi hidangan vegetarian
dimana mudah dicerna kerana ia mengandungi semua asid amino yang
diperlukan untuk membina dan membaiki tisu badan yang rosak serta
membekal tenaga.
Dengan mempunyai kadar lemak yang rendah dan kaya dengan protein, ia
dapat mengurangkan risiko penyakit koronari jantung melalui pengawalan
paras kolestrol dalam badan oleh peptid soya 7s dan 11s di mana
tindakannya seperti ubat 'statins' tetapi tanpa kesan sampingan ubat.
Isoflavin soya dipercayai dapat mempertingkatkan kesihatan payudara
serta mencegah penyakit barah payudara dan Rahim, memperkuatkan tulang
lalu mencegah osteoporosis dengan mekanisme mengurangkan kehilangan
kalsium dalam tulang, mengatasi masalah simptom mati haid.
Lesitin yang terdapat dapat kacang soya juga dapat mempercepatkan
peredaran darah, menyahtoksin bahan buangan dalam sel-sel, mengemusi
lemak dalam makanan, mempertingkatkan fungsi ginjal, jantung dan hati
serta mampu mengawet penuaan dan mencegah pigmentasi kulit, manakala
kandungan asid amino perlu, asid lemak omega-3, asid folik, zat besi dan
kalsium sesuai bagi semua wanita sebagai makanan tambahan protein utama
untuk mencegah anemia dan mengurangkan masalah kesihatan. Selain itu,
proses penuaan juga dapat diperlahankan.
Gula kompleks dan
"oligosaccaride" dalam kacang soya
memperbaiki masalah sembelit dan juga sebagai makanan utama probiotik di
dalam usus besar demi kesihatan kolon serta mencegah kita daripada
barah kolon.
Jadi tidak dapat dinafikan lagi bahawa kacang soya ini sememang kaya
dengan pelbagai khasiat untuk tubuh badan anda, jadikan meminum air soya
ini sebagai amalan seharian anda.