SUSHI selama ini dikenali sebagai makanan sihat kerana ia mengandungi rendah kalori tetapi kaya dengan omega-3.
Tetapi
kajian mendapati, rutin pengambilan sushi akan membuatkan tubuh
terdedah kepada lebih banyak logam, sekali gus meningkatkan risiko
penyakit jantung.
Menurut kajian tersebut, ikan mentah berpotensi membahayakan kesihatan kerana tinggi kandungan logam berat.
Raksa
boleh menyebabkan sistem saraf terjejas jika diambil dalam jumlah yang
banyak manakala raksa dalam makanan cepat diserap oleh tubuh.
Ikan seperti tuna gergasi, todak, yu atau sardin memiliki kandungan raksa yang tinggi kerana ia memakan ikan lebih kecil.
Kajian
sekumpulan penyelidik Majlis Pertahanan Sumber Alam Semula Jadi (NRDC)
di New York, Amerika Syarikat (AS) mendapati pengambilan ikan dicemari
raksa boleh memberi menyebabkan kemandulan dan tekanan darah.
Selain
itu, ia juga menyebabkan lupa ingatan, menggeletar dan buta manakala
peningkatan kadar raksa meningkatkan risiko penyakit jantung.
Keputusan
analisis penyelidik daripada Universiti Rutgers di New Jersey itu
membabitkan pengambilan raksa oleh lebih 1,200 orang responden.
Peserta yang mencatat bacaan tinggi kebanyakannya merupakan peserta yang gemar memakan sushi.
Mereka turut disoal lebih lanjut berkenaan jumlah dan jenis sushi yang dimakan setiap bulan.
Penyelidik
mendapati, kebanyakan peserta percaya sushi akan memanjangkan umur
mereka tetapi meragui bahawa kandungan raksa pada sushi cukup tinggi
untuk membahayakan kesihatan mereka.
Menurut
kajian Pusat Perubatan Wexner Universiti Ohio, AS, kadar raksa yang
tinggi dikaitkan dengan penyakit jantung melalui aktiviti enzim pada
dinding pembuluh darah.
"Selain memberikan
kesan positif daripada omega-3, cemaran raksa pada ikan sushi memberikan
kesan negatif seperti rendahnya kadar kolesterol baik, penyakit
jantung, tekanan darah tinggi, strok serta kelahiran pramatang," jelas
para penyelidik.
Lembaga Pemantau Makanan dan
Ubat-ubatan AS (FDA) menyarankan pengambilan hanya dua sajian ikan yang
mengandungi omega-3 pada setiap minggu.