Sudah menjadi kebiasaan bagi rakyat Malaysia untuk memasak makanan
dengan menggunakan minyak kelapa sawit disebabkan sifatnya yang sesuai
dengan masakan makanan tempatan.
Mungkin anda berasakan ianya
memudaratkan kesihatan, tetapi apa yang anda tidak tahu adalah minyak
kelapa sawit sebenarnya mempunyai banyak khasiat yang menyihatkan. Jadi,
anda tidak perlulah mengeluarkan belanja yang banyak semata-mata untuk
membeli minyak zaitun ataupun minyak berjenama mahal.
Menurut kajian saintifik, minyak kelapa sawit mengandungi pelbagai
lemak, vitamin dan nutrien. Ia tidak mengandungi asid trans-lemak yang
selalunya dijumpai di minyak yang telah dihidrogenasi.
Nutrien yang
terdapat dalam minyak seperti karotin semulajadi, vitamin E dan co-enzim
Q10 sebenarnya boleh mengurangkan tahap kolestrol badan di samping
boleh mencegah kanser.
Khasiatnya yang kaya dengan vitamin E telah terbukti boleh melindung
arteri, mengurangkan kanser, dan juga mengelakkan sel otak daripada mati
selepas menghadapi strok.
Di dalam minyak kelapa sawit, beta-karotin yang merupakan jenis vitamin A
bersifat anti-oksidan yang boleh menguatkan sistem imun badan dan boleh
mengurangkan risiko katarak, penyakit jantung serta kanser.
Beta-karotin ini juga boleh membaikkan penglihatan mata kerana
potensinya yang boleh bertukar kepada vitamin A boleh menolong
menghasilkan rodopsin, iaitu pigmen penglihatan malam yang terdapat di
retina mata.
Antara fakta menarik tentang minyak kelapa sawit yang anda perlu ketahui
adalah ianya merupakan sumber tenaga diet yang sangat baik. Seperti
minyak buahan dan sayuran yang lain, minyak kelapa sawit juga bebas
kolestrol kerana tidak memerlukan proses hidrogenasi untuk melanjutkan
jangka hayatnya.
Di samping itu, minyak ini turut merupakan sumber vitamin E
anti-oksidan, iaitu elemen yang boleh menolong kulit dan wajah kekal
muda. Sifatnya yang anti-trombotik dan melindung kardio turut
membolehkan ianya mengurangkan masalah darah beku.