Coklat mengandungi flavonoid yang bertindak sebagai antioksida.
SUAMI, bapa, abang atau adik lelaki anda penggemar coklat? Jangan risau,
coklat memberikan manfaat buat lelaki yang 'mencintainya'.
Kajian yang dilakukan oleh sekumpulan penyelidik di Sweden menunjukkan
lelaki yang kerap makan coklat kurang risiko diserang strok.
Hasil kajian itu telah diterbitkan dalam satu jurnal neurologi, yang
mana ia membabitkan kajian lebih sedekad terhadap lebih 37,000 lelaki
yang gemar makan coklat.
Sukatan coklat yang dimakan lelaki terbabit dalam kajian itu adalah
bersamaan dengan satu pertiga cawan yang dipenuhi dengan cip coklat.
Dengan pengambilan kerap padaan sukatan sebanyak itu telah mengurangkan
17 peratus risiko diserang strok berbanding lelaki yang langsung tidak
makan coklat.
Ini bukanlah kajian pertama yang menyatakan manfaat coklat pada kesihatan kardiovaskular manusia.
Sebelum ini banyak kajian lain menunjukkan penggemar coklat mempunyai
risiko rendah mendapat penyakit berkaitan sistem tersebut seperti
penyakit jantung, strok dan tekanan darah tinggi.
"Apa yang mengurangkan risiko penggemar coklat ini kepada penyakit strok
adalah kandungan flavonoid yang terdapat di dalamnya," kata Susanna
Larsson, penyelidik dari Institut Karolinska di Stockholm yang juga
ketua kepada penyelidikan terbabit.
Larsson turut melakukan kajian yang sama terhadap golongan wanita tahun lalu dan turut menemukan hasil yang sama.
Menurut kajian tersebut, flavonoid adalah satu kompaun yang bertindak sebagai antioksida.
Ia mempunyai kesan yang amat baik terhadap tekanan darah, kolesterol dan fungsi saluran darah.
Dalam kajian tersebut, lelaki Sweden berusia lingkungan 49 hingga 75
tahun dilaporkan makan seperti biasa dan juga makan coklat sebagai
makanan sampingan mereka.
Selepas 10 tahun tempoh pemantauan, hanya 1,995 daripada jumlah
keseluruhan lelaki yang terbabit dalam kajian tersebut mengalami
serangan strok buat pertama kali.
Kumpulan penyelidik Larsson itu juga menyenaraikan faktor-faktor lain
yang terlibat dalam kajian mereka seperti berat badan, cara pemakanan
dan sama ada mereka mempunyai tekanan darah tinggi atau sebaliknya.
"Walaupun faktor yang dinyatakan di atas telah diambil kira tetapi
lelaki yang makan banyak coklat mendapat pengurangan risiko sebanyak 17
peratus diserang strok," jelasnya.
Sementara itu, seorang penyelidik, Richard Libman, yang juga Naib
Pengerusi Jabatan Neurologi di Institut Cushing Neuroscience Manhasset,
New York, Amerika Syarikat berkata, flavanoid bukan saja terdapat dalam
coklat malah makanan lain seperti epal, brokoli, soya, teh dan kekacang.
"Begitupun dengan fakta yang didapati di atas bukan bermakna orang ramai boleh makan coklat sesuka hati.
"Fikirkan juga kesan negatif akibat pengambilan coklat tersebut seperti obesiti dan diabetes jenis 2," tegasnya.